Perniagaan yang saya jalankan menampakan kemerosotan dari segi keuntungan bermula selepas Hari Raya Aidil Fitri dan terus mencatatkan rekod jualan yang cukup rendah dengan keuntungan yang cukup tipis kebelakangan ini akibat harga bahan mentah yang naik secara mendadak.
Kalau sebelum Hari Raya harga sekilo daging yang di ambil adalah RM10 namun kini harga melonjak ke RM12 . Begitu juga dengan harga bihun 4.5 Kg dahulu hanya RM10.30 tetapi kini RM12.80 dan ada setengah kedai menjual dengan harga RM13.80. Termasuk bunga lawang, buah pelaga, kayu manis dan lada hitam yang melonjak naik.
Plastik pelbagai saiz juga naik dan tali mengikat juga naik dari RM1.00 ke RM1.30 dan ada setengah kedai RM1.50.
Selepas Hari Raya Puasa ramai kawan-kawan yang menjual bihunsup telah menaikan harga bihun daging sahaja sebanyak RM4.00 semangkuk, namun saya masih menjual dengan harga RM3.00. Akibat ini saya mendapat kecaman hebat dari peniaga seangkatan kerana tidak menyelaraskan harga tersebut.
Maka dengan ini mulai esok harga menu jualan saya akan di naikan, namun masih lagi rendah dibandingkan dengan kawan-kawan yang lain.
MENU Harga Lama Harga Baru
1. Bihun Daging RM3.00 RM3.50
2. Bihun Ayam RM3.50 RM3.50
3. Bihun Perut RM3.50 RM4.00
4. Bihun Campur RM4.00 RM4.50
5. Bihun Tulang RM5.00 RM5.00
6. Bihun Limpa RM4.00 RM4.00
7. Bihun Special RM5.00 RM5.50
8. SUP Daging RM3.00 RM4.00
9. SUP Perut RM3.50 RM4.00
10. SUP Campur RM4.00 RM4.50
11. SUP TULANG RM5.00 RM5.30
12. SUP SPECIAL RM5.00 RM5.30
EKONOMI GAWAT NAK BUAT PART TIME DI PASAR MALAM LIHAT EBOOK INI <>
No comments :
Post a Comment